Przewodnik zakupu sokowirówki

Wszechstronny przewodnik zakupu sokowirówki, który dostarczy Ci wszystkich informacji na temat zakupu nowej sokowirówki.

Domowe wyciskanie soku może być kreatywnym i zdrowym sposobem na picie soków. Zamiast pić kupione w sklepie, pakowane soki, możesz pić świeżo wyciskane soki, które zachowują więcej składników odżywczych. Można również eksperymentować z różnymi egzotycznymi owocami. Mając odpowiednią sokowirówkę i dobre produkty, musisz tylko użyć wyobraźni, aby stworzyć pyszny napój i dodać soczysty smak do sosów sałatkowych, marynat, sosów i deserów.

Rodzaje

Sokowirówki odśrodkowe

Są to prawdopodobnie najpopularniejsze i najbardziej przystępne cenowo typy sokowirówek. Są świetne do wyciskania soku z prawie każdego rodzaju owoców i warzyw, ale nie są bardzo wydajne w wyciskaniu soku z trawy pszenicznej, zieleni liściastej i ziół. Sokowirówki tego typu najpierw ścierają owoce lub warzywa na miazgę, a następnie wykorzystują siłę odśrodkową do dociskania miazgi do sita, obracając je z bardzo dużą prędkością obrotową. W ten sposób powstaje utlenianie, które z czasem ulega degradacji, dlatego sok musi być spożywany od razu po wyciśnięciu.

Sokowirówki żujące

Wykorzystują pojedynczy bieg, który przeżuwa włókna owoców i warzyw oraz rozbija komórki roślinne, dzięki czemu uzyskuje się więcej błonnika, enzymów, witamin i mikroelementów. Są one bardziej wydajne niż sokowirówki, ponieważ mogą uzyskać więcej soku z tej samej ilości pożywienia. Wytwarzają również sok z trawy pszenicznej, szpinaku i innych zielonych liści oraz ziół. Sokowirówki mastyksowe pracują z mniejszą prędkością, dzięki czemu wytwarzają mniej piany i ciepła, co oznacza więcej wartości odżywczych w szklance.

Sokowirówki dwu-przekładniowe

Sokowirówki dwubiegowe są najdroższym typem sokowirówek, ale oferują najwięcej korzyści. Sokowirówki z podwójnymi zębatkami działają poprzez wciskanie żywności pomiędzy dwie zazębiające się rolki. Obracają się one z jeszcze mniejszą prędkością niż sokowirówki mastyksowe. Mogą one wyciskać większe ilości soku z owoców, warzyw, trawy pszenicznej, igieł sosnowych, szpinaku i innych zielenin i ziół.

Sokowirówki do trawy pszenicznej

Sokowirówki te przeznaczone są wyłącznie do wyciskania soku z trawy pszenicznej i innych zielenin liściastych, a także owoców miękkich, takich jak winogrona. Sokowirówki do trawy pszenicznej nie są przeznaczone do wyciskania soku z warzyw i większości owoców. Są one dostępne zarówno w wersji elektrycznej, jak i ręcznej.

Cechy

Łatwość użycia

Jeśli kupujesz sokowirówkę, istnieje duże prawdopodobieństwo, że będziesz jej często używać. Upewnij się, że masz model, z którym czujesz się komfortowo. Ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, jest wydanie ciężko zarobionych pieniędzy na sokowirówkę, której nie masz pojęcia, jak używać!

Wiele prędkości

Różne prędkości pracy sokowirówki pozwolą Ci uzyskać jak najwięcej soku z Twoich produktów. Wolne prędkości są dobre do wyciskania soku z miękkich owoców, takich jak winogrona, a wysokie prędkości są lepsze dla twardszych warzyw, takich jak marchew i ogórek. Warto wybrać sokowirówkę z różnymi prędkościami, ponieważ można uzyskać różne style napojów. Sokowirówka może być niewiarygodnie wielozadaniowa, jeśli chodzi o zdrowe napoje. Upewnij się, że masz urządzenie, które może zmieniać różne rzeczy.

Pojemnik na sok

Poszukaj modelu, który posiada pojemnik na sok specjalnie dopasowany do sokowirówki i z pokrywą, która pasuje do wylewki. Jeśli sokowirówka nie jest prawidłowo złożona, warto upewnić się, że pojemnik na sok ma odpowiednie pokrycie, a wylewka jest zakryta.

Przechowywanie i długość kabla

Poszukaj modelu z długim przewodem, aby zapewnić sobie większą elastyczność, jeśli chodzi o miejsce, w którym można go umieścić na blacie podczas wyciskania soku. Jeśli planujesz przechowywać sokowirówkę w szafkach, upewnij się, że wybierzesz taką, która będzie do nich pasować, ponieważ zazwyczaj zajmują one dużo miejsca. Kompaktowy model jest dobry do przechowywania w szafce.

Eliminacja resztek

Jeśli chodzi o sokowirówkę, to bez wątpienia zostaną Ci resztki miąższu i kawałki skórki z owoców i warzyw. Niektóre sokowirówki mają możliwość zbierania miąższu w wewnętrznym koszu, podczas gdy inne eliminują miąższ poza urządzeniem do oddzielnego kolektora, który jest specjalnie dostosowany do sokowirówki. W zależności od tego, jak dużo pracy chcesz z sokowirówką, możesz chcieć zainwestować w sokowirówkę, która będzie eliminować miąższ na zewnątrz, więc nie zawsze zatrzymujesz się, aby wyczyścić sokowirówkę.

Czyszczenie

Należy pamiętać, że sokowirówki wymagają konserwacji.

Jeśli szukasz dobrej wyciskarki do soków to polecamy sprawdzić ofertę wyciskarki Hurom Alpha Plus na https://hurompolska.pl/alpha-plus/.