Zoom dzielił się informacjami o użytkownikach z Facebookiem

Po ujawnieniu przez płytę główną w piątek (27 marca), że Zoom dzielił się informacjami o użytkownikach z Facebookiem za pośrednictwem swojej aplikacji iOS, popularna usługa wideokonferencji uruchomiła aktualizację dla użytkowników iOS.

Zoom usunął z aplikacji kod współdzielenia danych, informując płytę główną w oświadczeniu, że funkcja "Zaloguj się z Facebookiem" została wdrożona "w celu zapewnienia naszym użytkownikom kolejnego wygodnego sposobu dostępu do naszej platformy". 

Ta cecha logowania - występująca w kilku aplikacjach - jest stosowana za pomocą zestawu SDK Facebooka (zestaw do tworzenia oprogramowania), który łączy użytkowników aplikacji z interfejsem Graph API Facebooka (Application Programming Interface) podczas uruchamiania aplikacji. Zestaw SDK może następnie udostępniać informacje osobom trzecim, nawet jeśli użytkownik nie posiada konta w mediach społecznościowych na Facebooku.

Facebook wymaga od twórców aplikacji dzielenia się tymi informacjami z użytkownikami w ramach polityki prywatności, jednak firma Zoom nie wspomniała wyraźnie o tym, że firma zajmująca się mediami społecznościowymi miałaby dostęp do danych użytkownika, gdyby nie istniało powiązane konto.

Bądź na bieżąco

Zoom mówi, że "niedawno uświadomiono sobie, że Facebook SDK zbierał niepotrzebne dane o urządzeniach" i od tego czasu usunięto kod, a zaktualizowana wersja aplikacji na iOS jest teraz dostępna w App Store.

Zgodnie z oświadczeniem Zoom do płyty głównej, aplikacja nie udostępniała żadnych wrażliwych informacji, takich jak nazwy użytkowników, e-maile i numery telefonów, ale "zawierała dane o urządzeniach użytkowników, takie jak typ i wersja mobilnego systemu operacyjnego, strefa czasowa urządzenia, system operacyjny urządzenia, model urządzenia i nośnik, rozmiar ekranu, rdzenie procesora i miejsce na dysku". Zbiega się to z ustaleniami płyty głównej z zeszłego tygodnia.

Płyta główna od tego czasu wypróbowała zaktualizowaną aplikację iOS i stwierdziła, że Zoom rzeczywiście przestał wysyłać dane do Facebooka, gdy aplikacja jest uruchomiona. 

W sekcji "Co nowego" aplikacji, Zoom mówi, że pomimo usunięcia zestawu SDK Facebooka, użytkownicy nadal będą mogli logować się za pomocą swoich kont na Facebooku, jeśli je posiadają. Użytkownicy zostali zaleceni do aktualizacji aplikacji, aby włączyć zmiany.

Firma Zoom przeprosiła za "przeoczenie" i mówi, że "bardzo poważnie traktuje prywatność swoich użytkowników".

Podobne artykuły

Na co zwracać uwagę wybierając segregatory?.


Jak kupić odpowiedni telefon komórkowy.


Jak śledzić numery telefonów komórkowych.


Poznaj materiały, z których najczęściej wykonuje się etykiety samoprzylepne.